Kup online

Z czego
powstaje
whisky?

Warto poznać cztery żywioły whisky. To właśnie ty czynniki – ich jakość, pochodzenie, proporcje – decydują o ostatecznym charakterze trunku.

Torf

Szkocka tradycja produkcji whisky nakazuje suszyć skiełkowane ziarna jęczmienia wędząc je w dymie torfowym – w ten sposób uzyskuje się słód.

Torf to rodzaj skały osadowej, zawierający nierozłożone szczątki organiczne oraz mniej niż 60% węgla. To jemu szkockie whisky zawdzięczają specyficznie dymny, ziemisty posmak – najintensywniejszy w trunkach pochodzących z wyspy Islay. Z drugiej strony np. Irlandczycy w ogóle nie stosują torfu.

Jak
powstaje
whisky?

Proces produkcji whisky wydaje się skomplikowany – ale to pozory! Warto go poznać, by w pełni docenić walory degustowanych trunków, bo wpływ na ich smak i aromat mają nie tylko składniki, ale także to, co robią z nimi mistrzowie destylacji!

Słodowanie

Przygotowany w wyniku fermentacji płyn poddajemy dwukrotnej destylacji. Pierwsza destylacja następuje w aparatach destylacyjnych zwanych alembikami. Proces rozpoczyna się, gdy temperatura w aparacie destylacyjnym osiąga punkt wrzenia wody. Alkohole zawarte w brzeczce parują i unoszą się do góry, a następnie opary skraplają się w chłodnicy do postaci surowego, oleistego płynu zwanego surówką gorzelniczą (low wines). Jest to roztwór wodny alkoholu o zawartości około 20%. Jest on następnie przepompowywany do następnego alembiku, w którym jest poddawany drugiej destylacji.

W wyniku drugiej destylacji otrzymujemy trzy frakcje: głowy (przedgony), serca i ogony (pogony). Środkowa frakcja–serca– o zawartości alkoholu ok. 69% jest teraz przepompowywana do rozlewni, gdzie jest schładzana, rozcieńczona wodą źródlaną do zawartości 63,5% i wlewana do beczek dębowych, w których będzie dojrzewała. Pozostałe dwie frakcje, czyli głowy (przedgony i ogony(pogony), są razem gromadzone i przekazywane do ponownej destylacji z następną partią surówki.

Historia whisky

Możesz wybrać markę, która Cię interesuje
  • 500
    500

    Według legendy święty Patryk wraz z ewangelizacją przywozi do Irlandii pierwszą wiedzę na temat destylacji.

  • 800
    800

    Pierwsze alkohole produkowane przez irlandzkich mnichów służą poprawie zdrowia, np.: łagodzeniu kolki, paraliżu, ospy i innych dolegliwości.

  • 1100
    1100

    Destylacja szybko rozpowszechnia się w Europie. Początkowo technologia stosowana do produkcji perfum, a później destylacji win, zaczyna służyć do destylowania alkoholi wysokoprocentowych.

  • 1494
    1494

    Pierwsza historyczna wzmianka o whisky - zakonnik John Cor z Fife kupuje ponad tonę słodu specjalnie do produkcji whisky.

  • 1500
    1500

    Pojawiają się wzmianki o "wodzie życia" z jęczmienia. Jej znaczenie lecznicze powoli staje się drugorzędne, zaczyna zyskiwać uznanie jako trunek.

  • 1500
    1500

    W XVI wieku król Anglii nadaje rodzinie Jameson herb w uznaniu za bohaterstwo w pościgach za statkami pirackimi między Irlandią i Szkocją. Dzisiaj każda butelka nosi herb rodziny jameson.

  • 1700
    1700

    W XVIII wieku wielu Irlandczyków wyemigrowało do Stanów Zjednoczonych, zabierając ze sobą sekret destylacji whiskey.

  • 1736
    1736

    Utrwala się do dziś niezmiennie brzmiąca nazwa „whisky”, pochodząca od wcześniejszej „whiskie” - gaelickiej (szkockiej) nazwy „usige beatha”, czyli łacińskiej „aqua vitae”.

  • 1780
    1780

    W roku 1780 John Jameson zakłada w Dublinie destylarnię. Jameson jest perfekcjonistą, uparcie doskonali proces destylacji, aż jego irlandzka whiskey staje się najlepsza na świecie.

  • 1786
    1786

    Powstaje najstarsza działająca w rejonie Highlands destylarnia Strathisla. Chivas Brothers tworzy tam największy na świecie skład starzonych whisky – najbardziej wartościowych, cierpliwie dojrzewających i czekających na swój moment.

  • 1790
    1790

    Sine Metu, czyli „Bez Obaw” staje się mottem Johna Jamesona. Był on wierny temu mottu jako.

  • 1800
    1800

    Ponad 200 nielegalnych gorzelników działa w dolinie Glenlivet. Z czasem produkowany w trudno dostępnym rejonie Szkocji trunek staje się popularny i zaczyna doceniać go okoliczna arystokracja.

  • 1801
    1801

    W Aberdeen, w Szkocji zostaje otwarty sklep z luksusowymi produktami oraz whisky, który zapoczątkował działalność firmy braci Jamesa i Johna Chivas. Ich nazwisko szybko staje się symbolem „wszystkiego, co doskonałe”.

  • 1822
    1822

    Trunek zdobywa królewskie uznanie - sam król Jerzy IV podczas swojej wizyty w Szkocji prosi o szklaneczkę słynnej już whisky Glenlivet.

  • 1823
    1823

    Obniżone zostają podatki dla gorzelników, które wcześniej przyczyniły się do spadku produkcji whisky i powstawania nielegalnych zakładów kultywujących tradycyjne metody wytwarzania trunku.

  • 1823
    - 1855
    1823 - 1855

    Lata 1823-1855 to złota era irlandzkiej whiskey. Popyt na whiskey w świecie jest ogromny, nawet w Szkocji irlandzka whiskey sprzedaje się trzy razy lepiej niż szkocka.

  • 1824
    1824

    George Smith zakłada własną destylarnię w odległej Livet Valley. Jego whisky dojrzewa w ręcznie robionych beczkach wyzwalających bogaty, zrównoważony smak słodu.

  • 1825
    1825

    Narodziny Long John Scotch whisky. W 1825 roku Long John McDonald był pierwszym człowiekiem, który legalnie rozpoczął destylację i sprzedaż jego własnej whisky. Domem dla jego whisky była destylarnia Ben Nevis, umiejscowiona u podnóża Ben Nevis, najwyższej szkockiej góry.

  • 1827
    1827

    W 1827 roku zaledwie 19-letni George Ballantine otwiera pierwszy sklep z whisky. W edynburskim sklepie oferuje wyłącznie produkty najwyższej jakości.

  • 1831
    1831

    Aeneas Coffey wynajduje alembik do ciągłej destylacji. Ten wynalazek umożliwia produkcję trunku na skalę przemysłową. Następuje gwałtowny wzrost produkcji whisky zbożowej, na bazie niezesłodowanego ziarna zbóż, w tym również jęczmienia.

  • 1837
    1837

    Po 10 latach od otwarcia pierwszego sklepu George Ballantine rozszerza swoją działalność na Glasgow. Nazwa „George Ballantine & Son” staje się synonimem najlepszych dojrzałych whisky mieszanych.

  • 1843
    1843

    W 1843 roku Królowa Wiktoria przyznaje certyfikat dostawcy królewskiego dworu „Royal Warrant of Appointment”, upoważniający Chivas Brothers do dostaw trunków na dwór królewski.

  • 1848
    1848

    whisky w sam raz dla Królowej Po dwudziestu latach Long John zdobył taki szacunek, że w 1848 roku sama Królowa Wiktoria wizytowała destylarnię Ben Nevis, gdzie podarowano jej specjalną beczułkę na nadchodzące 18-naste urodziny syna, Księcia Walii. Później książę został Królem Anglii Edwardem VII.

  • 1860
    1860

    Powstaje pierwszy blend. Firma Andrew Usher & Co. kupażuje whisky, czyli miesza whisky słodową ze zbożową i wypuszcza ją na rynek.

  • 1866
    1866

    Narodziny Four Roses. Niedługo po zakończeniu wojny secesyjnej Paul Jones i Paul Jones Jr otwierają swoją pierwszą destylarnię w Atlancie, w Georgii.

  • 1880
    1880

    Irlandia liczy 28 gorzelni. Szkoci mają już 170 wytwórni. Produkcja whisky idzie pełną parą.

  • 1880
    1880

    Około roku 1880 Ballantine’s staje się marką światową. Tą szkocką whisky można wypić w najodleglejszych zakątkach świata.

  • 1884
    1884

    Przez lata legendarne whisky Glenlivet cieszyły się uznaniem, zdobywały nagrody i współzawodniczyły ze sobą. Jednak od 1884 roku tylko jedna whisky ma niepodważalne prawo tytułować się The Glenlivet.

  • 1884
    1884

    Po wprowadzeniu Prohibicji na terenie stanu Georgia, Paul Jones Jr, przenosi swój świetnie prosperujący biznes do Louisville w Kentucky i otwiera biuro w słynnej części Main Street, zwanej “Whiskey Row”.

  • 1888
    1888

    Nazwa Four Roses zostaje zarejestrowana, firma uruchamia produkcję Four Roses Bourbon oraz Four Roses Rye szczycąc się tradycją sięgającą lat 60-tych XIX wieku.

  • 1895
    1895

    W 1895 roku Królowa Wiktoria przyznaje marce Ballantine’s królewską gwarancję jakości – Royal Warrant of Appointment.

  • 1900
    1900

    Początek XX wieku przynosi gwałtowny wzrost eksportu whiskey. Biznes kwitnie. Prohibicja w stanach zjednoczonych kończy okres prosperity. Gdy sytuacja wraca do normy, brakuje rezerw odpowiednio starej irlandzkiej whiskey. Szkocka whisky wykorzystuje szansę.

  • 1909
    1909

    Powstaje Chivas Regal w wariancie 25-letnim. Ta pierwsza luksusowa whisky na świecie szturmem zdobywa salony i podbija serca amerykańskiej śmietanki towarzyskiej.

  • 1910
    1910

    Narodziny Ballantine’s Finest – szkockiej whisky mieszanej o złożonym, eleganckim, wyrafinowanym smaku, ikony marki Ballantine’s.

  • 1911
    1911

    Long John whisky staje się blendem poprzez wykorzystanie whisky z wyżyn i wysp.

  • 1919
    1919

    Wprowadzenie przez Kongres USA ustawy o prohibicji kładzie kres radosnej zabawie z Chivas Regal. Miłośnicy trunku muszą czekać aż do 1933 roku, by móc ponownie legalnie napić się tej wyjątkowej whisky.

  • 1919
    1919

    Kongres USA wprowadza Narodową Ustawę o Prohibicji ustalającą definicję prawną alkoholi oraz kary za ich produkcję i sprzedaż. W samym Kentucky upada 260 destylarni.

  • 1920 - 1933
    1920 - 1933

    Prohibicja w Ameryce prowadzi do załamania produkcji whisky na Wyspach. Na szczęście koniec prohibicji daje impuls do odrodzenia i szybkiego rozwoju whisky. Koniec prohibicji to ponowne odrodzenie whisky i początek jej szybkiego rozwoju.

  • 1920
    1920

    W latach 20-tych XX wieku, podczas prohibicji, w Stanach Zjednoczonych zacieśnia się związek Ballantine’s z kultowym „Klubem 21” na Manhattanie. Marka umacnia swoją pozycję wśród elit.

  • 1922
    1922

    Paul Jones Company nabywa Frankfort Distilling Company, jedną z sześciu destylarni, która uzyskawszy od rządu licencję na produkcję burbonu na potrzeby medyczne przetrwała trudne czasy Prohibicji. Pod nadzorem Paula Jonesa interes kwitnie, a marka z różaną etykietą rośnie w siłę. Co czwarta butelka whiskey sprzedanej podczas Prohibicji to Four Roses.

  • 1930
    1930

    Rodzina Ballantine’s powiększa się o dwie nowe whisky 17-sto i 30-sto letnią. Dwie nowe mieszanki rewolucjonizują rynek whisky, tak jak sam założyciel marki George Ballantine.

  • 1933
    1933

    Mimo ratyfikowania poprawki do Konstytucji znoszącej Prohibicję, tylko nieliczne destylarnie decydują się na wznowienie działalności. Jednocześnie, Four Roses staje się najlepiej sprzedającym się i rozpoznawalnym burbonem Ameryki.

  • 1933
    1933

    Po zniesieniu prohibicji w USA, kapitan Bill Smith Grant, prawnuk założyciela destylarni George’a Smitha, postanawia wysłać swoją whisky za Atlantyk. W niedługim czasie The Glenlivet staje się nr 1 pośród whisky single malt na rynku amerykańskim i utrzymuje tę pozycję do dziś.

  • 1937
    1937

    Romantyczny bohater John McDonald był lokalną legendą. Swoją gościnnością i szczodrością stał się kimś na kształt romantycznego bohatera, zaś przezwisko "Long John" (Długi John) otrzymał z powodu swej wysokiej i atletycznej postawy. Kiedy Księżna Buccleuch, jedna z najbogatszych kobiet w Wielkiej Brytanii, zgubiła się pewnej nocy na Ben Nevis, Long John wyruszły na jej ratunek wspomagany jedynie przez dzwon.Kiedy dzwonił w dzwon podczas wspinaczki, księżna usłyszała, jak nadchodzi i zaczęła go nawoływać.

  • 1938
    1938

    W 1938 roku Ballantine’s otrzymuje znak herbowy King of Arms z rąk lorda Lyona. Herb przedstawia szkocką flagę oraz cztery symbole produkcji whisky: snop jęczmienia, omszały strumień, tradycyjny alembik i dębową beczkę. Do dziś herb zdobi każdą butelkę Ballantine’s.

  • 1943
    1943

    Four Roses zostaje wykupione przez światowego alkoholowego giganta swoich czasów, korporację Seagram.

  • 1950
    1950

    Kiedy w roku 1950 powojenna Ameryka znów staje na nogi, pojawia się na rynku 12-letni Chivas Regal.

  • 1953
    1953

    Royal Salute powstała 1953 roku. Chivas Brothers chcąc uczcić koronację Jej Wysokości Królowej Elżbiety II stworzyli limitowaną edycję specjalnej, blendowanej whisky. Wyprodukowano jedynie 2500 beczułek do światowej dystrybucji, a pierwszy flakon, ozdobiony herbem królewskim, został ofiarowany nowej królowej w dniu jej koronacji. Wybrana nazwa ma nawiązywać do 21 salw z broni - hołdu składanego monarchini. Pierwsze ceramiczne butelki Royal Salute wykonane przez Royal Doulton mają kolor soczystej zieleni.

  • 1955
    1955

    Na rynek trafia Royal Salute w brązowym flakonie.

  • 1958
    1958

    Wybrano miejsce destylarni Tormore Posiadana i wybudowana przez Long John Distilleries Ltd. zdobyła kluczowe znaczenie dla Long John Blend. Wybudowana w 1958 roku, zaprojektowana przez znanego architekta Sir Alberta Richardsona, prezesa Royal Academy, ma zegar muzyczny, dzwonnicę i malowniczo wijące się jezioro. Michael Jackson, zwiedzając Szkocję, uznał ją za najelegantszą z destylarni.

  • 1960
    1960

    Mimo rosnącej popularności marki, Seagram decyduje się zawiesić sprzedaż Four Roses na terenie USA, skupiając się (z sukcesami) na rynkach: europejskim oraz japońskim.

  • 1960
    1960

    Powstaje granatowa butelka Royal Salute.

  • 1960
    1960

    W latach 60-tych Jameson kontratakuje. Zapada decyzja o stworzeniu Irish Distillers Group w składzie: Jameson Company, John Power & Son oraz Cork Distillers Company. Grupa odbudowuje eksport irlandzkiej whiskey.

  • 1960
    1960

    Rodzina Ballantine’s Powiększa się o nową 12-sto letnią whisky o bogatym, gładkim i złożonym smaku, powstałą ze zmieszania starannie dobranych gatunków whisky słodowych i zbożowych.

  • 1960
    - 1980
    1960 - 1980

    W latach 1960-1980 Chivas Regal staje się marką globalną, jest sprzedawany w 200 krajach.

  • 1965
    1965

    Passport stworzona w 1965 roku, przekazuje ducha lat 60-tych. Jej przybycie zwiastowało nową szkocką. Stała się zwiastunem zmian w sztampowym sposobie myślenia.

  • 1969
    1969

    W równoczesnej sprzedaży dostępne są 3 warianty kolorystyczne flakonów Royal Salute: brązowy, granatowy i zielony.

  • 1975
    1975

    W 1975 roku otwarta zostaje nowa destylarnia whiskey w Midleton (hrabstwo Cork). Jej budowa pochłania 9 milionów funtów irlandzkich.

  • 1985
    1985

    Brązowy flakon zostaje zastąpiony nowym. Od teraz kolory Royal Salute są takie, jak klejnoty w królewskiej koronie: rubinowy, szmaragdowy oraz szafirowy.

  • 1993
    1993

    Życiowe ambicje Georga się spełniły. Wyrafinowanie, skrząca się czerwienią i złotem barwa, kwiatowy zapach i smak aromatycznych przypraw - to Ballantine’s 21YO, która jako ostatnia whisky dołącza do rodziny.

  • 1997
    1997

    W 1997 master blender Colin Scott tworzy wielokrotnie nagradzaną whisky Chivas Regal 18-letnią Gold Signature.

  • 2002
    2002

    Seagram wycofuje się z biznesu, a brand przechodzi w ręce Kirin Brewery Company, Ltd. Firma pragnie kontynuować ideę twórcy Four Roses, Paula Jonesa Jr i z oddaniem umacniać zdobytą już pozycję i reputację marki. Dla burbonu Four Roses oznacza to powrót do ojczystego USA.

  • 2003
    2003

    Dla uczczenia złotego jubileuszu panowania Jej Królewskiej Mości Elżbiety II oraz 50-lecia Royal Salute, przygotowana zostaje bardzo limitowana edycja Royal Salute w wersji 50-letniej. Oryginalna cena każdego z zaledwie 255 indywidualnie numerowanych flakonów wynosi 8888 USD.

  • 2004
    2004

    Colin Scott, Master Blender marki Royal Salute przedstawia swoje nowe dzieło - Royal Salute: The Hundered Cask Selection. Mieszanka najprzedniejszych, starannie wyselekcjonowanych blendów z limitowanej serii dumnie prezentuje się w granatowych, numerowanych flakonach.

  • 2005
    2005

    Odsłona wariantu Four Roses Single Barrel.

  • 2006
    2006

    Sprzedaż whisky na świecie przekracza magiczny próg 2 mld litrów (źródło IWSR).

  • 2006
    2006

    Sandy Hyslop zostaje piątym master blenderem w 180-sięcio letniej historii Ballantine’s. Jest strażnikiem oryginalnych receptur i wiedzy, przekazywanej od samego mistrza – George’a Ballentine’a z pokolenia na pokolenie. Jako master blender jest odpowiedzialny za zapewnienie spójności i jakości wszystkich mieszanek.

  • 2007
    2007

    Rodzinę Four Roses uzupełnia Small Batch.

  • 2007
    2007

    W 2007 po prawie 100 latach nieobecności powraca na rynek legendarny 25-letni Chivas Regal.

  • 2008
    2008

    W roku 2008 Chivas Regal osiąga swoją sprzedaż na poziomie 55 milionów butelek. Obecnie co 5 sekund na świecie sprzedawana jest jedna butelka Chivas Regal.

  • 2010
    2010

    W związku z nieustającym rozwojem marki, The Glenlivet rozbudowuje swoją destylarnię. Oficjalnego otwarcia dokonuje Jego Królewska Wysokość Książę Walii - Karol, podczas czerwcowej wizyty w Speyside.

  • 2010
    2010

    Prawdziwy majstersztyk wśród szkockich whisky, Royal Salute 62 Gun Salute ujrzał światło dzienne z okazji celebracji urodzin Jej Królewskiej Mości Elżbiety II. Uroczystej odsłonie towarzyszy 62 salw oddanych z Tower of London.

  • 2011
    2011

    Sprzedaż whisky w Polsce po raz pierwszy osiąga wielkość 10 mln litrów i od tej pory utrzymuje dwucyfrowe wzrosty rok do roku (AC Nielsen).

  • 2011
    2011

    Four Roses jest najszybciej rosnącą marką burbonu na terenie USA.

  • 2012
    2012

    Nowe warianty z rodziny The Glenlivet pojawiają się na polskim rynku.

  • 2012
    2012

    Od czasu powstania Royal Salute tylko 4 mężczyzn pracowało jako Master Blenders opiekującymi się marką. Obecnie pełni tę funkcję Colin Scott, który poświęcił swoją pasję do whisky utrzymaniu wspaniałości i mocy 21-letniego blendu Royal Salute.

  • 2012
    2012

    Po kilku uprzednich przelotnych wizytach, Four Roses postanawia na dobre rozgościć się w Polsce

Smak
i pochodzenie

whisky Blended. Główne malt whisky składowe
pochodzą z destylarni Glensburge i Miltonduff
z region Speyside oraz z destylarni Scapa
mieszczącej się na Orkadach

Destylarnia

Miltonduff

Jak pić
whisky?

NIE MA JEDNEGO POPRAWNEGO SPOSOBU
PICIA whisky, whisky DYSPONUJE SZERO-
KIM WACHLARZEM SMAKÓW, KTÓRE MOŻNA
WZMOCNIĆ WODĄ MINERALNĄ, LEM-
ONIADĄ, GINEM... SZKOCI CZĘSTO MÓWIĄ
"PIJCIE JAK CHCECIE. ALE PIJCIE."

Jeśli chodzi o temperaturę podawania whisky to tutaj również nie ma sztywnych reguł. W Wielkiej Brytanii na przykład serwuje się ją w temperaturze pokojowej, ale już w innych krajach często dodaje się kostki lodu.

Jeśli chodzi zaś o kształt szklanki do serwowania whisky to najbardziej popularna ma kształt kubka lub czary - popularna whuskówka. Wielu zwolenników uważa iż Malt whisky lepiej smakuje w szklance w kształcie tulipana, gdzie czasza zwęża się ku górze i podczas picia można uraczyć nos cudownym bukietem aromatów tuż przed degustacja.

Koniec końców, wszystko zależy od gustu oraz okoliczności. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z przepisami na drinki i wybrania najodpowiedniejszego na nadchodzącą okazję.

Moja pasja do whisky wzrasta od
wielu lat, złożyły się na nią
wielokrotne wizyty w Szkocji oraz
spotkania z innymi pasjonatami
tego trunku. Teraz mogę się nią
dzielić z innymi, co sprawia mi
ogromną satysfakcję.

Dariusz Fabrykiewicz

Ambasador i ekspert whisky

Czym jest szkocka whisky?

• Szkocka whisky musi być wyprodukowana w Szkocji wyłącznie z naturalnych składników: zbóż, wody i drożdży

• Musi być starzona w Szkocji przez minimum 3 lata w dębowych beczkach o pojemności mniejszej niż 700 L

• Wiek dojrzewania w beczkach oznacza minimalny czas jaki whisky musi przebywać w beczce

• Musi być butelkowana przy min 40% alkoholu

Facebook
Feeds

  • 3 Listopada
    Niech Wasze butelki zawsze będą w połowie pełne!
  • 3 Listopada
    Niech Wasze butelki zawsze będą w połowie pełne!
  • 3 Listopada
    Niech Wasze butelki zawsze będą w połowie pełne!