Kup online
Facebook feeds

Etap przygotowania

Na 48 godzin przed degustacją zwróć uwagę na swój styl życia, sposób w jaki je spędziłeś będzie miał wpływ na Twoją ocenę whisky. Pamiętaj o:

  • Odpowiednim wypoczynku
  • Właściwej diecie - powinna być lekkostrawna, pozbawiona ostrych smaków i przypraw
  • Ograniczeniu lub wyeliminowaniu wręcz spożywania alkoholu i palenia papierosów

Etap wyboru

Odpowiednia degustacja nie może odbyć bez odpowiednich akcesoriów, dzięki którym możliwe będzie pełne odczytanie przez Ciebie palety aromatu i smaku. Pamiętaj o:

  • Przygotowaniu szklanki o kształcie tulipana - węższa górna część jego czaszy ułatwia kumulowanie aromatów. Dobrze jest nakrywać kieliszek cienkim szklanym spodeczkiem, który zapobiegnie ulatnianiu się zapachów
  • Wybraniu właściwej mocy alkoholu - najlepiej analizować 20% mocy whisky (jest to norma branżowa). whisky o mocy 40% i wyższej należy rozcieńczyć wodą
  • Przygotowaniu wody - odrobina nisko mineralnej niegazowanej wody oczyści receptory zapachu i smaku

Etap degustacji

Degustacja whisky to moment najprzyjemniejszy - delektuj się jej aromatem i smakiem bez pośpiechu. Obudź zmysły pamiętając o:

  • Starannym oglądzie trunku - zarówno w butelce i kieliszku - postaraj się nazwać jego barwę
  • Powąchaj whisky zaraz po nalaniu do kieliszka, w tzw. pełnej mocy, postaraj się zidentyfikować aromaty, dopiero po tej czynności możesz dodać odrobinę wody
  • Nabierz łyk trunku do jamy ustnej, delikatnie rozprowadź go wewnątrz a następnie połknij. Zwróć uwagę na końcowe wrażenia, jakie pozostawił trunek, postaraj się je nazwać i odnotować
OK, zacznij